Spint voorkomen

Hoe komt spint in mijn planten?

Spint kan terechtkomen in je huis of kas doordat het op je kleding of in je haar meekomt. Ook als je planten koopt van het tuincentrum of een plantje krijgt kan er spint in verstopt zitten. Het is daarom belangrijk om de plant goed te inspecteren voordat je hem in huis haalt. Als planten dicht op elkaar staan kunnen de spintmijten namelijk makkelijk overlopen van plant tot plant. Spintmijten houden van een hoge temperatuur en een lage luchtvochtigheid. Ze zullen het snelst vermeerderen tussen 25 en 30 graden.

Hoe voorkom ik spint?

De roofmijt Neoseiulus californicus is zeer geschikt om preventief in te zetten. De roofmijt houdt net als spint van hoge temperaturen en de roofmijt kan goed tegen lage luchtvochtigheid. N. californicus roofmijten kunnen lang overleven, ook als er geen spint aanwezig is. Daarom zijn ze bijvoorbeeld goed in te zetten in een hobbykas, als je vaak last hebt van spint.

Het is belangrijk om meteen actie te ondernemen als je spint op de planten aantreft. Spintmijten kunnen onder de juiste omstandigheden namelijk vertienvoudigen in 10 dagen tijd! Hierdoor kan spint veel schade toebrengen aan je planten. Zet daarom meteen roofmijten in als je de eerste spintmijten ziet of een vermoeden hebt van de aanwezigheid van spint. 

Om spint te voorkomen kan je ook de plant minder aantrekkelijk maken voor de spintmijten. Ik raad hierbij een natuurlijk afweermiddel aan van het merk Ecokuur dat ervoor zorgt dat de bladeren minder goed smaken voor de spintmijten. Deze spray is binnen en buiten op de planten te gebruiken. Pas alleen wel op dat je het niet tegelijk toepast met de roofmijten. Wacht 3 dagen na het gebruik van de spray en zet dan pas roofmijten in.  

De mijten maken ook spinsel, kleine webjes, in de bladeren. Samen met de gele vlekken zorgt dit ervoor dat de plant er minder mooi uitziet.

Neoseiulus californicus roofmijten

Phytoseiulus persimilis
roofmijten

Ecokuur bladinsecten spray

Biologische en milieuvriendelijke oplossingen tegen spint.

Op zoek naar aaltjes voor de biologische bestrijding van plaaginsecten? Kijk eens op aaltjesdirect.nl.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
De Spint Specialist

Veilingweg 6 
2650 AD Berkel en Rodenrijs
Nederland

Website gerealiseerd door www.park1.nl