Spint herkennen

Hoe ziet spint eruit?

Spint, ook wel bekend als  kasspintmijt (Tetranychus urticae), is een plaag die veel mensen aantreffen in kamerplanten, de hobbykas of tuin. Spintmijten zijn kleine beestjes tot 0.5 mm groot die het beste kunt bekijken met een loep. Het zijn geen insecten, maar lijken het meest op kleine spinnetjes of teken. Ze hebben een rond lijf en 8 poten. 

Volwassen spintmijten kunnen verschillende kleuren hebben van bruin tot rood tot groen. De kasspintmijt is te herkennen aan twee donkere vlekken op het lijf, te zien met een loep. Als je het blad optilt en aan de onderkant kijkt, dan zie je kleine bolletjes. Zie je ze lopen, en zie je de schade die ze aanrichten (uitgelegd hieronder), dan weet je dat je te maken hebt met spint!

Zie je de kleine spikkeltjes op de onderkant van het blad? Als je goed kijkt zie dat het spintmijten zijn! Hoeveel tel jij er?

Wat voor schade veroorzaakt spint?

Larven, nimfen en volwassen spintmijten drinken plantsap aan de onderkant van de bladeren. Een plantencel wordt aangeprikt en leeggezogen, en de dode plantencel kleurt geel. Hierdoor ontstaan er gele plekjes op de bladeren van je planten. Het onttrekken van plantensap zorgt voor een verminderde groei van de plant. Bij een grote plaag kan dit zelfs leiden tot het afsterven van de plant.

De mijten maken ook spinsel, kleine webjes, in de bladeren. Samen met de gele vlekken zorgt dit ervoor dat de plant er minder mooi uitziet.

Neoseiulus californicus roofmijten

Phytoseiulus persimilis
roofmijten

Ecokuur bladinsecten spray

Biologische en milieuvriendelijke oplossingen tegen spint.

Op zoek naar aaltjes voor de biologische bestrijding van plaaginsecten? Kijk eens op aaltjesdirect.nl.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
De Spint Specialist

Veilingweg 6 
2650 AD Berkel en Rodenrijs
Nederland

Website gerealiseerd door www.park1.nl