Alles over spint

Wat is spint?

Spintmijten, ook wel spint genoemd, zijn kleine beestjes van ongeveer een halve millimeter groot. Spintmijten zijn een beruchte plaag in diverse kamerplanten, siergewassen en groente- en fruitgewassen. Wereldwijd tasten spintmijten meer dan 1000 soorten planten aan. Er bestaan meer dan 1200 soorten spintmijten, maar de meest voorkomende soort in Nederland is de kasspintmijt, Tetranychus urticae.

Schade

Larven, nimfen en volwassen spintmijten drinken plantsap aan de onderkant van de bladeren. Een plantencel wordt aangeprikt en leeggezogen, en de dode plantencel kleurt geel. Hierdoor ontstaan er gele plekjes op de bladeren van je planten.  

Het onttrekken van plantensap zorgt voor een verminderde groei van de plant. Bij een grote plaag kan dit zelf leiden tot het afsterven van de plant.  

 De mijten maken ook spinsel, kleine webjes, in de bladeren. Samen met de gele vlekken zorgt dit ervoor dat de plant er minder mooi uitziet.  

Uiterlijk en gedrag

De spintmijt is een kleine ovale mijt die in volwassen vorm zo’n 0,5 mm groot is. Met het blote oog is dit beestje nauwelijks te zien. De spintmijt kan bruin of oranje-rood zijn, maar groen, geel of een bijna doorschijnende kleur is het meest voorkomend.  De inhoud van het lichaam is vaak zichtbaar door de transparante lichaamswand. Dit zijn de twee zwarte stippen op het lijf. Spintmijten bewegen zich traag en ze houden zich vaak op aan de onderkant van bladeren. 

Ontwikkeling

De spintmijt geeft de voorkeur aan het warme, droge weer van de zomer- en herfstmaanden. Een volwassen vrouwtje spint een web op de bladeren en legt daarin eitjes waaruit na ongeveer drie dagen een larve wordt geboren. De spintmijt ontwikkeld zichzelf in vijf fases tot een volwassen exemplaar. Ei, larve, twee nimfenstadia (protonimf en deutonimf) en uiteindelijk de volwassen spintmijt. De levenscyclus van ei tot volwassen exemplaar is erg afhankelijk van de temperatuur.

Bij 20 graden duurt de ontwikkeling ongeveer 17 dagen maar bij een temperatuur van 30 graden is dit een stuk korter, zo’n 7 dagen. De spintmijt houdt van een droge en warme omgeving. Bij temperaturen onder de 12 graden staat de ontwikkeling van de spintmijt stil, de vrouwtjes verstoppen zich in dan en gaan over in een soort van winterstand. Tijdens deze winterstand zullen de vrouwtjes een oranje-rode kleur krijgen. Zodra de omstandigheden weer beter worden komen ze tevoorschijn en gaan verder waar ze gebleven waren. Het volwassen vrouwtje leeft 2 tot 4 weken en is in staat om honderden eieren te leggen tijdens haar leven.

Neoseiulus californicus roofmijten

Phytoseiulus persimilis
roofmijten

Ecokuur bladinsecten spray

Biologische en milieuvriendelijke oplossingen tegen spint.

Op zoek naar aaltjes voor de biologische bestrijding van plaaginsecten? Kijk eens op aaltjesdirect.nl.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
De Spint Specialist

Veilingweg 6 
2650 AD Berkel en Rodenrijs
Nederland

Website gerealiseerd door www.park1.nl